Man ska vara utåtriktad och känna sig bekväm i stenålderskläder för att jobba i Älgriket. Foto: Björn B Schäfer/ SVT

Älgriket i Alsen: ”Besökarnas glädje är vår lön”

Uppdaterad
Publicerad

Oavlönade pensionärer är ofta ryggraden i många sommaraktiviteter och besöksmål som hembygdsgårdar och privata museer.

Vi har besökt ”Älgriket” vid Glösabäcken i Krokoms kommun.

Frivilliga pensionärer – det är ofta dem vi har att tacka för att många små turistanläggningar kan hålla öppet sommar efter sommar. Så är det också i Älgriket i Alsen, i Krokoms kommun. Där söker man nu fler som vill engagera sig.

Allan Borgsten, eller ”Jägare Räv” som han heter när stenålderskläderna kommit på, berättar att de har flera krokar ute och att de gärna ser före detta militärer, lärare eller liknande personer, som är vana att prata inför grupp.

– När vi ska rekrytera nya medhjälpare vänder vi oss gärna till pensionärer. Alla är välkomna förstås men de yngre kan ofta inte lägga ner lika mycket av den tid och engagemang som krävs.

Hör mer i videon ovan om vad det innebär att jobba i Älgriket.

Curt Lofterud var den som på 1990-talet drog igång aktiviteter kring Glösabäckens hällristningar. Han skapade levande historia kring ”Älgklanens folk”. Många är de skolbarn i Jämtland som genom åren fått sig en heldags historielektion om stenålderns levnadsbetingelser. Foto: Björn B Schäfer, SVT Jämtland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.