Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför älgen riskerar att rödlistas om några år. Foto: SVT

Älgstammen i Jämtlands län har minskat med 25 procent på fem år

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2018 har något drastiskt hänt med älgstammen i Jämtlands län. Den så kallade ”älgobsen” visar att älgstammen har minskat med en fjärdedel. Älgstammen minskar i hela landet, och kan därför komma att rödlistas om några år.

Älgstammen i Sverige har varierat stort genom århundradena. I början på 1800-talet var den nästan utrotad och fridlyst. Men i början på 1980-talet hade vi så många älgar så att det sköts närmare 200 000 älgar per år.

I dag skjuts runt 80 000 älgar per år, men stammen minskar. Det är den snabba minskningen som gör att älgen kan komma att hamna på Artdatabankens rödlista 2025.

– Vi måste fråga oss om älgstammen finns kvar om 100 år, med den förvaltning vi har i dag, säger Henrik Thurfjell, miljöanalysspecialist på SLU Artdatabanken.

I klippet förklarar han vad en rödlistning innebär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.