Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regissör Patrik Pettersson, skådespelarna Susanne Ekman Hellström, Carin Blom, producenten Christina Seldahl Lindgren och Andreas Liljeholm som har rollen som Allan Edwall den yngre. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Allan Edwall kommer till liv i Hissmofors – premiär för ny pjäs

Uppdaterad
Publicerad

Föreställningen ALLAN har premiär på Folkets hus i Hissmofors under helgen. Sedan följer en diger turnéplan med spelningar i länets alla kommuner under våren. Senare, under hösten inleds en ny turné i Dalarna.

Urpremiär sker på Folkets hus i Hissmofors under lördagen. Hemort för Allan Edwall och många menar att det var just här i Folkets hus grunden till Allan Edwalls skådespeleri lades.

– Jag har ju tänkt på att få komma hit och spela, och nu får jag göra det. Det är fint, det känns liksom vördnadsfullt, säger Andreas Liljeholm som gestaltar Allan Edwall som ung.

I pjäsen får publiken följa Allan från att han drömmer om att stå på de stora scenerna till att han skapar sin egen teater på Brunnsgatan i Stockholm där han tar ut svängarna och utforskar vilka möjligheter en teaterscen kan ge.

Hundra år sedan Allan Edwall föddes

För den som skulle råka vara obekant med Allan Edwall kanske kanske polletten trillar ner om man minns den gormande repliken EEEEEMIIIL! från pappan i Emil i Lönneberga. Men det är bara en av många framstående roller Hissmoforssonen gjort sig känd för.

Det är Estrad Norr som i samarbete med Dalateatern ligger bakom ALLAN, lagom till vad som skulle varit året då han fyllde 100 om han levt.

Se smakprov på föreställningen i inslaget ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.