Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Aleksandra Waclawek är en av de lyckliga som fått tillbaka sin stulna cykel. Foto: Fredrik Eliasson/ SVT

Allt fler cyklar stjäls i Östersund – men Aleksandra fick tillbaka sin

Publicerad

Enligt polisen har det skett en tydlig ökning av cykelstölder i Östersund jämfört med förra året. Ofta är det svårt att hitta rätt ägare till cyklarna – men med en ordentligt skriven stöldanmälan ökar chanserna.

Enligt polisen sker ungefär 85 procent av alla cykelstölder i Östersund utanför brottsoffrens bostäder, oavsett om man bor i lägenhet eller villa. Och att många av tjuvarna har problem med missbruk.

 – I de fall där vi har misstänkta tjuvar handlar det om missbrukare, i alla fall här i Östersund. Så att de ska kunna ha råd med sitt missbruk, för antingen säljer de cyklarna hela eller så skruvar de i sär cyklarna och säljer delarna var för sig, säger Maria Könberg.

Risk att begå häleri

Hon uppmanar de som köper cyklar och cykeldelar begagnat att tänka efter om man kommer över ett ovanligt fördelaktigt pris.

– Det kan ju faktiskt vara stöldgods och då riskerar man att själv begå ett häleribrott och samtidigt finansierar man deras missbruk, säger Maria Könberg.

Svårt att hitta rätt ägare

Just nu har polisen ett stort antal stulna cyklar i sitt förråd. Men de har ofta svårt att hitta rätt ägare då de som anmäler sällan har beskrivit sin cykel tillräckligt bra.

– Ibland kan det bara stå ”cykel”, säger Maria Könberg.

Men Aleksandra Waclawek från Östersund kunde glädjas åt att få tillbaka sin cykel från polisen.

Se hennes reaktion i inslaget ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer