Det är högt vattenstånd i Rörströmsälven. Så här ser det ut nära vid bron nära E45. Foto: Michael MårtenssonVisa alla (4)
Visa alla (4)

Akut översvämningsläge efter strömavbrott

Publicerad

Strömmen gick för tusentals personer vid Rörströmsälven – där det sedan tidigare råder en klass 3-varning för extremt höga flöden. Den redan allvarliga översvämningsrisken förstärktes kraftigt. För Mikael Bölander blev läget akut.
– Det blev lite panikartat, säger han.

Det var på torsdagsmorgonen strömmen försvann.

Mikael Bölander

– Det blev lite panikartat när strömmen gick, elpumparna slutade fungera och vattnet började strömma in. Och när jag skulle använda motorsprutorna istället, som går på bensin, så fick jag inte igång den ena, säger Mikael Bölander som bor nära Rörströmsälven.

Vatten strömmade in

Bostadshuset är omgärdat av en vall som skyddar det mot översvämning. Men marken innanför invallningen är så mättad att vattennivån innanför invallningen snabbt stiger när det inte finns pumpar som kan hålla undan vattnet. Utan pumpar blev alltså en redan allvarlig situationen ännu mer akut.

Mikael Bölander insåg snabbt att han inte skulle lyckas rädda huset undan översvämning på egen hand och slog larm till räddningstjänsten.

Fortsatt kritiskt

När räddningstjänsten väl var på plats hade dock strömmen återkommit och pumparna fungerade igen. Den mest akuta faran var över. Huset hade räddats undan översvämning. Men läget är ändå fortsatt kritiskt.

Vallen som håller vattenmassorna borta från huset har funnits på plats sedan 11 maj, men det ständigt höga vattenflödet har utsatt den för påfrestningar.

Tar båten till vägen

– Nu börjar vatten tränga upp igenom marken och det krävs alltmer pumpkraft för att hålla vattnet borta. Som det är nu är det bara huset som är torrt, säger Mikael Bölander.

Den allvarliga översvämningsrisken kvarstår alltså och med den en fortsatt beredskap och fortsatta utmaningar i det vardagliga livet, exempelvis tvingas Mikael och hans familj ta sig med båt till närmaste väg.

Vid lunchtid på torsdagen meddelade SMHI att flödet har kulminerat på klass 3-nivå och väntas börja sjunka långsamt.

SMHI:s klass 3 varning

Visa

SMHI:s klass 3 varning är den allvarligaste varningsklassen och innebär att det finns risk för extrem höga flöden med allvarliga översvämningsproblem som följd. Varningen är oerhört ovanlig och gäller flöden i vattendrag som i snitt uppkommer vart femtionde år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer