Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har bokat honom för hans helhetssyn på människan” Hör Kajsa Kårwik, folkhälsosamordnare i Bergs kommun, om hur man tänkt kring valet av föreläsare på helgens hälsomässa. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Alternativmedicin när Bergs kommun bjuder in medborgarna till hälsomässa

Publicerad

Reiki, healing och föreläsning med Doctor Diamantis – profil inom kinesisk örtmedicin. Bergs kommun har hälsovecka och hälsomässa.

Kajsa Kårwik är folkhälsosamordnare på Bergs kommun och mässgeneral för lördagens aktiviteter. Mässan som heter Bergslivsmässan är kulmen på en vecka med hälsofokus som kommunen ordnar. Det är ett vitt begrepp på hälsa som genomsyrar veckan och mässan. Mycket skulle kunna beskrivas som alternativmedicin – det vill säga medicinska behandlingar och förhållningssätt som saknar vetenskaplig grund. Det ser inte Kajsa Kårwik något problem med.

– Vi har inte sagt nej till någon, säger hon.

100 000 kronor av kommunala medel har avsatts till mässan som är gratis för besökarna.

Säljer örtmedicin mot borrelia

På lördag eftermiddag är huvudnumret en föreläsning med Doctor Diamantis. Doctor Diamantis är en profil inom kinesisk medicin och bedriver en mottagning och webbsajt där han bland annat säljer örtte mot borrelia. Till skillnad från resten av mässan är den föreläsningen inte gratis utan till det säljs biljetter. En föreläsning som lyfts i programmet för Bergslivsmässan och som kommunen i programmet uppger sig vara stolta över att kunna erbjuda.

– Det är självfinansierande, där har inte kommunen varit med och finansierat, säger Kajsa Kårwik. Lokalen har vi ju ändå.

Men det här vilar ju inte på vetenskaplig grund?

– Det är inte vårt fokus, vi har bokat honom för hans helhetssyn på människan.

I videon berättar Kajsa Kårwik mer om hur de resonerat kring upplägget av hälsomässan.

Alternativmedicin, kallas också komplementärmedicin och är ett samlingsbegrepp för behandlingar av hälsoproblem och sjukdomstillstånd som inte har prövats vetenskapligt enligt de regler som gäller behandlingar i den etablerade hälso- och sjukvården. Det kan också ha prövats vetenskapligt men visat sig vara overksamma.

Källa: Nationalencyklopedin

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.