Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nathan Knowles, bataljonschef för den bataljon som tillhör Amerikanska marinkåren som just nu är på väg genom Jämtlands län. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Amerikanska marinkåren i Jämtland under militärövningen Aurora 23

Uppdaterad
Publicerad

Militärövningen Aurora 23 är den största av sitt slag de senaste 25 åren och i dagarna passerar en kolonn med Amerikanska marinkåren genom länet för att delta i övningen i södra Sverige.

I och med Norges medlemsskap i Nato har Amerikanska Marinkåren haft en bas i Trondheim sedan flera år tillbaka. Där har de trupper som roterar mellan att vara förlagda både i de övriga nordiska länderna och nere i Europa.

U.S. Marine Corps. förflyttas genom Jämtland

Nu, i samband med militärövningen Aurora 23, ska en amerikansk bataljon förflyttas från norska Stjördal ner till olika delar av södra Sverige för att delta i övningen.

Nathan Knowles är bataljonschef och den som leder den Amerikanska delen av transporten genom länet.

– Alla rörelser vi gör och all koordination och planering vi gör visar att vi är helt i synk som partners och allierade, säger han.

Han menar att ett eventuellt NATO-medlemsskap inte skulle påverka deras samarbete med Sverige.

– Vårt jobb är att träna tillsammans och jobba tillsammans, det har vi gjort i flera år och det ämnar vi göra i många år ytterligare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.