Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elda säkrare – skadeexperten Anders Dahlén ger sina bästa råd för undvika brand när du vedeldar. Foto: Lena Samuelson/SVT

Villabränderna ökar när fler hushåll eldar – Jämtland tredje mest drabbade länet

Publicerad

Många hushåll förbereder sig för att elda mer i vinter. Försäkringsbolagen befarar att det kommer innebära fler villbränder.

– Sambandet är tydligt, säger skadeexperten Anders Dahlén.

– En stor del av bränderna i länet har börjat i en eldstad, säger Länsförsäkringars skadeexpert Anders Dahlén som vill att kunskapen om hur man eldar säkert blir större.

Både försäkringsbolag och sotare märker tydligt att många hushåll planerar för att få ner elkostnaden genom att elda i sin kamin eller öppna spis. Statistiken visar att husbränder hänger starkt ihop med antalet hushåll som eldar.

– En skorstensbrand sker oftast när man eldar hårt eller om skorstenen inte har inspekterats av en sotare på länge, säger Dahlén..

Skogslän med många bränder

Under december och januari eldas det friskt, vi vill ha det mysigt under julen och den mörka tiden. Det är också då de flesta villabränder sker. Jämtlands län hamnar på tredjeplats när det gäller antalet bränder per 1 000 invånare. Bara Dalarna och Gotland har fler bränder per år.

– Vi är ett skogslän och vi eldar relativt mycket, säger Anders Dahlén.

Om en eldstad, kamin eller öppen spis börjar användas på ett nytt sätt är man skyldig att anmäla det till sotaren. Utbryter en brand och det inte är gjort så kan det påverka möjligheten att få ut ersättning från försäkringsbolaget.

Se skadeexperten Anders Dahléns tips på hur man eldar säkert i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer