• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Foto: Andritz Hydro

Andritz varslar 50

Publicerad

Företaget Andritz Hydro i Vaplan varslar nu 50 personer om uppsägning. Anledningen är vikande orderingång.

Andritz Hydro i Vaplan har i dag 150 anställda. Företaget tillverkar turbiner och generatorer till vattenkraftverk, främst till den svenska marknaden. Men ett sjunkande elpris har gjort att vattenkraftsbolagens investeringar läggs på is, och det får konsekvenser för Andritz.

– Vi ser en vikande orderingång, säger Roger Nöjdh, vd på Andritz Hydro till SVT Jämtlandsnytt. Ett lågt elpris gör att kraftbolagen tjänar mindre pengar och då investerar man mindre.

Igår lades ett varsel på 50 personer till Arbetsförmedlingen. Det är en tredjedel av personalstyrkan och enligt Roger Nöjdh så kommer både tjänstemän, ingenjörer och arbetar att beröras.

– Igår informerade vi facken och personalen och på måndag inleds förhandlingar med facken, säger Roger Nöjdh.

Hur många som slutligen måste lämna Andritz är oklart.

– Vi jobbar ju för fullt för att hitta andra ordrar, säger Roger Nöjdh. Målet är givetvis att så få som möjligt ska tvingas gå. Det är jättetråkigt att tvingas lägga ett sånt här varsel.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.