Antibiotikastopp för barn med öroninflammation

Uppdaterad
Publicerad

MITTNYTT Nya rekommendationer för barn med måttlig öroninflammation. Läkarna rekommenderas att inte skriva ut antibiotika för det hjälper inte.

– När barnet är mellan ett och tolv år och det inte rinner var ur örat eller barnet verkar allvarligt sjukt räcker det med att stanna hemma och ge barnet Alvedon, säger Inge Axelsson docent vid Mittuniversitetet som varit med och tagit fram de nya riktlinjerna.

Det går rakt emot vad läkarna i Jämtlands och ytterligare några landsting ordinerat tidigare. Studier visar att mellan år 2000 och 2005 behandlade man 90-95% av barnen med penicillin här uppger Inge Axelsson.

Om barnet däremot är under ett år eller över tolv bör penicillin användas. Dubbelsidig öroninflammation hos barn under två år ska också behandlas, liksom alla öroninflammationer där trumhinnan brustit.

Enligt Läkemedelsverket har Sverige cirka 200 000 fall av öroninflammation varje år och den absolut största risken att bli sjuk på det här sättet har barn under fem år. De nya rekommendationerna bör minska antalet antibiotikakurer med 100 000 per år.

– Användningen måste minskas för att inte gynna bakterier som är resistenta mot antibiotika, säger Inge Axelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.