Foto: SVT

Antikroppstesterna utökas i länet

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för antikroppstester är stort bland länsborna och nu ska möjligheten att testa sig utökas. Det meddelade regionen på torsdagen. Hör vad hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Tom Silverklo (C) säger om det i klippet ovan.

Regiondirektören fick på torsdagen i uppdrag – av regionens hälso-och sjukvårdsnämnd – att försöka öka andelen antikroppstester mot Covid-19 genom att upphandla externt stöd.

– Intresset är stort hos allmänheten och alla över 18 år har rätt till och ska ges möjlighet att testa sig. Därför behöver vi se över möjligheten att upphandla mer kapacitet och det är brådskande, säger hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Tom Silverklo (C) i ett pressmeddelande. Han tillägger:

– Många vill träffa anhöriga inom riskgrupper och då är det viktigt att veta om man har antikroppar eller inte. Man får bara inte glömma att ett positivt antikroppstest inte är ett frikort att göra vad som helst, men ger frihet under ansvar.

Antikroppstester utökas

Region Jämtland Härjedalen är en av de regioner i landet som provtar i störst utsträckning mot pågående infektion, exempelvis genom tester i de så kallade provtagningsbussarna. När det gäller testning för antikroppar är regionens kapacitet däremot lägre.

Provtagning av regionens vårdpersonal pågår och beräknas vara klar under vecka 33. Därefter kommer vårdpersonal inom kommunerna att testas och först efter dessa grupper kommer regionen kunna erbjuda antikroppstester till övriga grupper.

Men nu ska alltså externt stöd upphandlas för att utöka möjligheten för samtliga länsbor att antikroppstesta sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.