Marko Laaksonen, projektledare för forskningsprojektet, hoppas att resultaten ska möjliggöra bättre träning för skidskyttar i framtiden. Foto: SVT

Ny studie undersöker gevärets påverkan på skidskyttarnas åkning

Uppdaterad
Publicerad

Att det är struligare att åka skidor med ett gevär på ryggen, än utan, det kan nog de flesta räkna ut. Men Vintersportcentrum i Östersund genomför just nu ett forskningsprojekt där skidåkandet med bössa ska utredas i detalj.

Avsikten är att kartlägga mera exakt hur skidåkningen påverkas för den som bär en bössa på ryggen.

– Vi hoppas att resultaten ska gå att använda i träningen. I dag vet vi inte hurdan belastningen blir av geväret, men man kan tänka sig att vår forskning leder till justeringar i träningen, säger projektledaren Marko Laaksonen.

Granskar rörelser med sensorer

30 skidskyttar ska delta i projektet och först ut var Tullusåkaren Emil Rudh. Sensorer fästs på flera ställen över kroppen och genom dem får man fram en 3D-bild, ungefär som när man bygger upp en figur i ett dataspel.

Deltagarna får åka en runda utan gevär och sedan en med.

– Vi mäter till exempel mjölksyran i kroppen, före och sedan efter de båda åken, berättar Marko Laaksonen.

Förhoppningen är att kunna redovisa initiala resultat senare i vår. I klippet berättar Marko Laaksonen mer om vilka resultat han hoppas projektet ska ge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.