Mattias Wahlström, universitetslektor vid Göteborgs universitet, tror att det finns ett sug att kunna gå i förstamajtåg efter pandemin. Foto: SVT

Är pandemin dödsstöten för förstamajtågen?

Uppdaterad
Publicerad

Första maj är arbetarrörelsens internationella högtidsdag och firas normalt med ett demonstrationståg. Men för andra året i rad ställs nu firandet in på grund av pandemin och ersätts av olika digitala lösningar.

Kommer man återvända ut på gator och torg efter pandemin, eller har demonstrationståget spelat ut sin roll?

Mattias Wahlström är universitetslektor vid Göteborgs universitet. Han tror att sociala medier eller andra digitala lösningar kan vara ett komplement, men inte en ersättning, för det fysiska demonstrationståget.

– Jag tror absolut folk kommer vilja återvända ut på gatorna i förstamajtåg efter pandemin. Det är ett sätt att visa upp sina åsikter, men också träffa likasinnade och få lite politisk pepp. Det är svårt att ersätta det med digitala lösning, säger Mattias Wahlström.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.