Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Möt Natalia Osypchuck och Valentyna Romaniuk som är tacksamma för jobbet på Woolpower, men rädslan för att förlora anhöriga finns med dem. Foto: Lena Samuelson/SVT

Arbetet på textilfabriken i Östersund ger flyktingar från Ukraina en vardag

Uppdaterad
Publicerad

Det är ett år sedan den storskaliga invasionen började i Ukraina. Under våren började flyktingar komma till Sverige och i Östersund hittade några både trygghet och arbete.

– Vi har ont i våra hjärtan, men här faller inga bomber, säger Natalia Osypchuck.

Underställen börjar tar form vid Natalia Osypchucks och Valentyna Romaniuks symaskiner. Jobbet ger en känsla av ett vanligt liv med lön och arbetskamrater, men oron för det som sker i Ukraina är ständigt närvarande.

Den här dagen arbetar fem sömmerskor från Ukraina på dagskiftet på Woolpower. De betonar att de är tacksamma över att ha fått ett arbete så snabbt.

Varken jobb eller hem finns kvar

– Jag trivs bra, men det är klart att jag skulle vilja åka hem. Men det arbete jag hade i textilbranschen finns inte kvar och mitt hem finns inte kvar, säger Valentyna Romaniuk och klämmer fast ännu en tröja under pressarfoten.

Natalia Osypchuck arbetade som tandläkare i Ukraina, men hennes fingerfärdighet gjorde att hon klarade syprovet.

– Jag arbetar så bra jag kan, men det är mycket svårt för oss från Ukraina. Vi kan förlora våra kära som är kvar där varje dag.

Möt Natalia Osypchuck och Valentyna Romaniuk på jobbet och hör hur de tänker i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakriget och Jämtland

Mer i ämnet