Christina Storm-Wiklander är områdeschef för Arbetsförmedlingen i södra Norrland. Foto: SVT/Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen lägger ned 130 kontor – små orter främst drabbade

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen kommer att avveckla cirka 130 av sina 242 lokala kontor. Det stod klart när myndighetens styrelse nu på måndagen antog principer för Arbetsförmedlingens framtida närvaro.

Bakgrunden till neddragningen av kontor är att man måste anpassa antalet till det nuvarande budgetläget. Tidigare har man tillkännagett, efter regeringens budgetbeslut, att man måste varsla historiskt höga 4500 medarbetare. Därför måste nu också kontorsnätet anpassas och Arbetsförmedlingen säger att det finns ett omedelbart behov av att avveckla cirka 130 lokala kontor runt om i landet.

Små kontor berörs

Till största delen handlar det om att små kontor i glesbygden kommer att försvinna, men även mellanstora kontor berörs.

– Personalmässigt blir neddragningarna mycket stora i storstadsområdena och i mellanstora städer. Konsekvenserna kommer dock att bli tydligast vid små och mellanstora kontor på mindre orter, där antalet medarbetare kommer att vara för få för att kunna bedriva en ändamålsenlig verksamhet och ha en hållbar arbetsmiljö, säger Mikael Sjöberg, Arbetsförmedlingens generaldirektör.

Besked i slutet av mars

Exakt vilka kontor som berörs kommer att tillkännages först i slutet av mars. Men en av punkterna som Arbetsförmedlingens styrelse nu klubbat igenom är alltså att kontoren ska koncentreras till städer och knutpunkter vilket troligtvis kommer att beröra ett antal kontor i Jämtlands län. Exakt vilka dessa kontor slutligen blir är emellertid inte sagt än.

– Jag vet inte vilka kontor som kommer att finnas kvar i vilka städer. Men vi har tur eftersom Östersund har ett kundtjänster där och som också kommer att utöka, säger Christina Storm-Wiklander, områdeschef för Arbetsförmedlingen i södra Norrland.

Enligt henne innebär det att åtminstone Östersund inte kommer att förlora några jobb i samband med detta.

– Vi ska nu försöka se vad pendlingsmönstrena i länet går och i slutet på mars ska vi se vilka kontor det blir, säger Christina Storm-Wiklander.

Följa principer

Arbetsförmedlingens styrelse har gett generaldirektör Mikael Sjöberg i uppdrag att följa dessa principer:

  • Man ska samverka med kommuner och andra myndigheter för att öka möjligheten till fysiska möten.
  • Placeringen av kontor ska utgå från uppdraget.
  • Lokala kontor ska erbjuda service inom fördjupat stöd.
  • Kontoren koncentreras till städer och knutpunkter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.