Ibrahim Danbay Adem från Bispgården ser till att besökare kan ta sig fram till Getgrottan – en av de unika bergformationerna i Ragunda. Foto: SVT

Arbetslösa får fart på geoparken i Ragunda

Uppdaterad
Publicerad

Arbetet med att få till en godkänd geopark i Ragunda fortsätter. De unika bergarterna och bergformationer ska knytas samman till ett besöksmål. En viktig pusselbit för att få till parken är 23 arbetslösa som fått anställning

Ibrahim Danbay Adem från Bispgården är med och röjer i skogen för den blivande geoparken. Tanken är att besökarna ska kunna vandra till de olika bergfenomenen och dagen jobbs är att bana väg till Getgrottan.

– Vi gör stigar. Jag tycker om att vara i naturen, säger han.

De 23 tidigare arbetslösa får nu en anställning tack vare 1,6 miljoner i statliga pengar till arbetsmarknadsprojektet Naturnära jobb. Förutom Ibrahim Danbay Adem och hans kamrater i skogsgruppen är två andra grupper igång.

Bygger hemsida och filmar

I Gisselgårdsskolan i Pålgård sitter gruppen som ska fixa till en hemsida, filmer och dokumentera arbetet.

– Jag gjorde ingenting ett halvår, men nu är det bra att vara här. Vi ska ta oss ut till platserna och filma och bland annat lägga ut dem på Youtube, säger William Sigurdsson Sundström.

Ett stort tält på gården har förvandlats till en snickarbod. Här inne arbetar en grupp med att snickra, bord, stolar och skyltar som ska placeras ut längs lederna.

– Vi jobbar bra tillsammans, säger Merawit Teklehaimanot från Hammarstrand.

Bättrar på sin CV

Förutom att vara med i utvecklingen av geoparken är tanken att deltagarna ska få färdigheter att lägga till i sitt CV och därmed öka chanserna att få jobb i fortsättningen.

– De jobbar hårt. Jag får nästan stoppa dem ibland, säger handledaren Lars-Åke Björk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.