Åtalsanmäler dödsolycka

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen lämnade Arbetsmiljöverket in en anmälan till åklagare gällande lavinolyckan i Hamrafjället i fjol där en pistör omkom. Arbetsmiljöverket vill få prövat om arbetsgivaren varit oaktsam – och om det orsakade olyckan.

Det var i februari i fjol som olyckan inträffade. Två pistörer var ute och kontrollerade lavinrisken i nära anslutning till backsystemet när lavinen gick. Pistoren som omkom drogs med i snömassorna medan hans kollega klarade sig undan fysiska skador.

Nu har Arbetsmiljöverket beslutat att lämna in en anmälan om händelsen. Enligt åklagare Stig Andersson vill myndigheten få prövat ifall pistörens arbetsgivare, Hamrafjällets lift AB, är skyldig för vållande till annans död.

Dödlig lavinolycka i Hamra

Oaktsamt

Enligt Stig Andersson anser Arbetsmiljöverket att det finn skälig anledning att anta att företaget ”förfarit straffbart oaktsamt”. Vad det innebär i sak villl dock Stig Andersson inte säga, utan hänvisar till förundersökningssekretess.

Jämtlandsnytt: Vad händer nu med anmälan?

Inga kommentarer

– Den läggs ihop med den polisutredning som pågår och så får vi se vad det hela så småningom mynnar ut i, säger Stig Andersson.

Grönklittsgruppen AB äger Hamrafjället AB. Där är Torbjörn Wallin koncernchef. Han vill i dag inte kommentera anmälan.

– Jag vill inte kommentera den pågående utredningen, framför allt av respekt för de anhöriga, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödlig lavinolycka i Hamra

Mer i ämnet