Skyddsombuden kräver åtgärder av arbetsmiljön på akutmottagningen vid Östersunds sjukhus. Foto: SVT Arkiv

Arbetsmiljön på akuten anmäls – Vårdförbundet kräver åtgärder

Uppdaterad
Publicerad

Vårdförbundet kräver åtgärder på akutmottagningen vid Östersunds sjukhus.  Arbetsmiljön har enligt förbundet försämrats under det senaste året och är ohållbar.

Det är skyddsombuden på Vårdförbundet som har gjort en så kallad 6:6a-anmälan till Regionen om bristerna i arbetsmiljön på akutmottagningen. Skyddsombuden skriver att personal har slutat på mottagningen vilket leder till kompetenstapp. Sedan april i år har bemanningen minskat vilket leder till ökad arbetsbelastning och större risk för brister.

Vårdförbundet kräver en rad åtgärder för att förbättra arbetsmiljön, bland annat möjlighet till återhämtning. Om inte åtgärderna vidtas befarar skyddsombuden att fler anställda kommer att bli sjukskrivna eller välja att säga upp sig.

Senast den 12:e maj ska områdeschefen för akutområdet svara på kritiken. Om inte svaren är tillfredsställande kommer Vårdförbundets skyddsombud att vända sig till Arbetsmiljöverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.