Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör arbetsrättsjuristen Mats El Kott ge sin syn på ärendet om undersköterskan Mona som fick sluta på jobbet efter att två varor – till ett värde av 70 kronor – saknades i en handlingspåse till en brukare. Foto: Lukas Johansson/SVT

Arbetsrättsjuristen om Monas fall: ”Det är otroligt dåligt”

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet Kommunal rekommenderade Mona Wannberg i Bräcke att skriva på en överenskommelse om upphörande av anställning.

– Den sämsta överenskommelsen jag har sett, säger arbetsrättsjurist Mats El Kott som företrätt arbetstagare i liknande situationer.

En försvunnen limpa och toapapper blev slutet för Mona Wannbergs anställning som undersköterska i Bräcke kommun efter 24 år. I mars i år blev hon underrättad om avsked efter att det saknades två varor i en påse till sin brukare.

Arbetsrättsjuristen Mats El Kott i Östersund har fått se handlingarna som visar hur ärendet gått till, samt hört Monas bild av historien.

– Det är så dåligt skött av både Kommunal och Bräcke kommun, säger Mats El Kott.

Men har de brutit mot lagen?

– Arbetsgivaren bryter inte mot lagen genom att facket är med på det här, men jag tycker facket bryter mot sina stadgar där de ska tillvarata sin medlems rätt, säger han och fortsätter.

– Även om hon faktiskt hade stulit de här varorna menar jag att en varning och möjligen ett löneavdrag hade kunnat vara rimligt.

Kan begära skadestånd

Det enda Mona kan göra juridiskt nu är att angripa facket och begära skadestånd, enligt El Kott, som dock är osäker på vad det skulle leda till. Enligt El Kott går däremot kommunen tekniskt sett med ryggen fri i och med att facket var inblandade i förhandlingarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.