Åre har en plan för asylbostäder

Uppdaterad
Publicerad

En delegation från Åre kommun besökte under fredagen Migrationsverket i Stockholm. De vill hitta lösning innan bussarna hämtar de asylsökande.

Under torsdagens manifestation på Continental Inn i Åre framförde både politiker och flyktingar sitt missnöje med Migrationsverkets beslut att flytta närmare 300 flyktingar från Åre kommun. Delar av Continental Inn ska tömmas  inom kort och Kallgården avvecklas helt. På sikt ska hela Continental Inn avvecklas.

– De vet inte när och var de ska flyttas, säger Anne Johansson som är volontär. Det är inte humant. VI har åtagit oss att ta hand om dessa människor.

Delegationen med politiker, integrationschefen och volontärer vill att Migrationsverket tar hänsyn till det de kallar Åremodellen. I åre finns en facebookgrupp med 1000 medlemmar och många väldigt aktiva volontärer. Tillsammans med Röda korset och Vuxenskolan driver de det uppmärksammade språkprojektet Sprint med målet att de asylsökande ska få svenskundervisning från dag ett. Dessutom har volontärernas jakt på praktikplatser och jobb gett resultat.

– Jag kommer att ta upp det otroliga jobb som volontärerna gör, säger Daniel Danielsson (C) oppositionsråd i Åre. De asylsökande sätter stort hopp till oss.

Volontärerna har samlat in 50 000 kronor till bidrag till Årebor som erbjuder asylsökande ett boende. Men det är ingen långsiktig lösning för att flyktingarna ska kunna stanna i kommunen.

– Vi har planer på att bygga bostäder, ett antal projekt när det gäller lägenheter och med tanke på de asylsökande, säger Daniel Danielsson utan att gå in på vad det är.

Ramin Molmain från Afghanistan har fått jobb på en restaurang i Åre.

– Jag vill bo kvar här i Åre, säger han. Jag har jobbet och vänner här. Det är bra att de stödjer oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.