Cheferna polisanmäls för att se om det som skett är brottsligt. Foto: Pontus Lundahl/TT

Åre kommun polisanmäler chefer för korruption

Uppdaterad
Publicerad

Åre kommun berättar nu själva att de polisanmält två chefer för oegentligheter. Enligt en oberoende utredning har en av cheferna köpt konsulttjänster av en familjemedlem, något som den andra chefen inte hindrat.

Det var i somras som det kom in orosanmälningar om oegentligheter på en av kommunens avdelningar. Kommunen beställde då en oberoende utredning av ett konsultbolag.

Utredningen har nu visat att en chef köpt konsulttjänster av en familjemedlem, chefen är även styrelsemedlem i detta bolag. Dennes chef har möjliggjort detta genom att inte besluta om att tjänsten ska upphandlas.

– Man har inte bromsat utan bara gett grönt ljus i stället för att göra en upphandling, säger Martin Söderström, tillförordnad chef för kommunledningskontoret.

– Initialt har det medfört en sannolik ekonomisk skada på 748 000, men vi har hävt delar av avtalen så den summan har reducerats, fortsätter han.

Polisanmäls för korruption

Enligt den oberoende utredningen har flera former av tveksamma avtal med konsulten slutits. Åre kommun har däremot inga synpunkter på hur konsulttjänsterna utförts.

– På det sättet har vi inte kastat bort pengar, men upphandling har inte skett enligt rutiner.

För att få ännu mer klarhet i om det som skett är brottsligt har man nu polisanmält de två cheferna.

– Det faller inom ramen för korruption, jäv och bisysslor. Utredningen som är gjord är ingen polisutredning, polis och åklagare utreda och pröva saken nu.

Båda cheferna är nu tagna ut tjänst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer