– Det här är en folkhälsosamordnares dröm att få jobba på bred front med en utbildningssatsning som handlar om psykisk hälsa, säger Malin Bergqvist, folkhälsosamordnare Åre kommun. Foto: SVT

Åre kommun satsar miljoner på invånarnas psykiska hälsa

Uppdaterad
Publicerad

Åre kommun har satsat drygt fem miljoner kronor på att öka den psykiska hälsan i kommunen. Målen är att minska antalet självmord och att få invånarna att må bättre. Just nu utbildas de kommunanställda.

Projektet går under namnet ”Första hjälpen till psykisk hälsa” och vänder sig till vuxna och till elever i årskurs 8. De får gå en tvådagars kurs utan kostnad.

– Det här är en grundkurs och vi går bland annat igenom olika psykiska sjukdomar och psykiska svårigheter som man kan drabbas av, säger Malin Bergqvist, folkhälsosamordnare för Åre kommun.

Hittills har 360 av cirka 1000 kommunanställda gått kursen. Även elever i årskurs 8 har fått utbildningen. Till hösten kommer bland annat fler elever och föräldrar att få gå den.

Målet med projektet

Öka kunskap och beredskap hos allmänheten att i vardagliga sammanhang uppmärksamma och hjälpa till vid psykiskt lidande.

Minska fördomar och negativa attityder kring psykisk ohälsa och sjukdom hos allmänheten.

Minska sjukfrånvaron inom organisationen Åre kommun

Minska antal elever från åk 8 och 9 som söker sig till barn och ungdomspsykiatrin

Källa: Åre kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.