Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur är det att plugga på distans? Missar man något? Hör studenten Anja Thulin från Åre om hur det är, och studierektorn Pontus Bergh om hur utbildningen är upplagd. Foto: Eva Danielsson/SVT

Distansutbildningen till polis i Umeå ger fler poliser till Jämtlands län

Uppdaterad
Publicerad

Det är hårt tryck på distansutbildningen till polis i Umeå – de senaste åren har platserna utökats från från 50 till 96. Det gör bland annat att det blir fler poliser i Jämtlands län.

– Det kan ge fler poliser till glesbygden, säger studierektor Pontus Bergh.

Intresset för att studera till polis på distans ökar. Förhoppningen är att de studerande ska välja att jobba i sin hemkommun. I länet är intresset störst för att jobba som polis i Östersund och Åre.

– Distansutbildningen kan få intresserade som bor i glesbygden att utbilda sig till polis, säger Pontus Bergh studierektor på polisutbildningen i Umeå.

Enligt August Knutsson, lokalområdeschef, är resultatet av distansutbildningen att Jämtland får fler poliser.

Fullspäckade veckor

Polisyrket innebär kunskaper i allt från juridik till att sätta handfängsel. Pontus Bergh försäkrar att de som studerar på distans får en utbildning likvärdig de som studerar i Umeå på heltid.

– Vi har byggt upp en pedagogik där de jobbar individuellt och de fem veckor de är här per termin är fullspäckade.

Anja Thulin i Åre studerar andra terminen på distans. Hon läser mycket av teorin hemma vid köksbordet.

– Jag känner ingen oro för att inte bli en bra polis. Vi har förstås inte tillgång till kamphallen varje dag och kan träna till exempel nedläggning, men vi får träna på nära och kära, skojar Anja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.