– Det viktigaste för Åre är att vi har en utvecklingen om vi ska kunna konkurrera med andra orter, säger Tomas Baecklund som bor i Åre. Foto: SVT

Årebor: ”Vi måste ha en utveckling om vi ska konkurrera med andra orter”

Uppdaterad
Publicerad

Det planeras för en 5:e by i Åre, uppe i området runt Rödkullen i anslutning till skidområdet. Planen innefattar över 7 000 gästbäddar och ett nytt centrum.  Det är turismlägenheter som planeras. Planerna har mötts av massiv kritik men det finns också bybor som vill se en exploatering av området.

Bobbo Nordenskiöld är född och uppvuxen i Åre och han ser gärna en utveckling:

– För 30 år sen när man gick genom byn var det helt tomt och allt var stängt, men genom åren har byn dragit till sig kreativa människor som under åren har exploaterat och byggt ut. Jag är för utveckling, säger Bobbo Nordenskiöld.

Det är här i rödkullenområdet intill backarna som man vill bygga över 7000 nya bäddar. Planeringen för en expansion i Rödkullen i Åre har pågått i mer än ett decennium. Planen är att kommunfullmäktige ska fatta beslut i december. Foto: SVT

”Annars stagnerar vi”

En annan Årebo som SVT pratat med är Tomas Baecklund. Han har drivit sitt lilla företag i 40 år i byn.

– Vi måste ha den här utvecklingen annars stagnerar vi. Åre är motorn i hela kommunen och alla är beroende av det här berget vi har, säger Tomas Baecklund.

Hör mer i videon ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.