Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunalrådet Martine Eng (S) bekräftar för SVT att exploatörer framfört kritik till politiker – som sedan förts vidare. I videon får hon frågan om vilka exploatörer som framfört kritik. Där kan du även höra Sofia Lind själv berätta om den förklaring hon fick. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Åres plan- och byggchef tvingades sluta: ”Fick veta att exploatörer inte har förtroende för mig”

Uppdaterad
Publicerad

Exploatörer i Åre var missnöjda med kommunens plan- och byggchef Sofia Lind. Kritiken framfördes till politiker, och nu har Sofia Lind fått lämna sin post.

För några veckor sedan kom beskedet att Åres plan- och byggchef Sofia Lind slutar och att man kommit överens om ett utköp. Nu kommenterar hon själv för första gången händelsen.

– Jag fick förklaringen att exploatörer inte har förtroende för mig och således inte heller politiken, säger hon.

Det är också den förklaring som övrig personal inne i kommunhuset fick – något som i sin tur ledde till så kraftfulla reaktioner att det senare hölls ett stormöte där både kommunchef och politiker deltog.

Kommunalråd: Vi för synpunkter vidare

Kommunalrådet Martine Eng (S) bekräftar att exploatörer framfört åsikter om plan- och byggchefen. Åsikterna fördes vidare av politikerna till kommunledningen.

Samtidigt har det sagts att inte heller politiken hade förtroende för Sofia Lind?

– Det handlar om de här synpunkterna som vi fått och som vi sedan har fört vidare, säger Eng.

Blev erbjuden annan tjänst

Det var tillförordnad samhällsbyggnadschef Jonas Törngren som hanterade ärendet. Han vill inte svara på varför han sade att varken exploatörer eller politiker har förtroende för Lind.

– Man gör en helhetsbedömning och i det här fallet var det inte lämpligt att chefen skulle fortsätta på den posten, säger han.

Sofia Lind har arbetat inom Åre kommun i drygt 12 år, varav 5,5 år som plan- och byggchef. Hon uppges vara en uppskattad chef och duktig medarbetare. I processen blev hon därför erbjuden annan tjänst inom kommunen.

Kommunchefen: Samverkan viktig del

Även kommunchefen Sara Schelin, som enbart svarar SVT via mejl, säger att det är en samlad bedömning men skriver också att ”samverkan är en viktig del i ledarskapet och bedömningen”.

På frågan om hur mycket exploatörernas åsikter vägde in i den bedömningen skriver hon: ”Givetvis kan inte enskild exploatör påverka om en chef har kvar sin anställning eller ej”. SVT får sedan ingen mer förklaring och får heller inte göra någon intervju.

Fotnot: En exploatör är en aktör som utvecklar eller vill utveckla ett område genom att bygga infrastruktur som vägar och byggnader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.