Ännu en dag fylld av utmaningar för räddningstjänsten i länet. Nio helikoptrar fortsätter arbeta i Gällötrakten. Foto: SVT

Åska väntas i eftermiddag

Uppdaterad
Publicerad

Riskerna för nya bränder ökar i eftermiddag. En dag fylld av utmaningar.

Personal vid Jämtlands läns räddningstjänstförbund beskriver dagen som en dag fylld av stora utmaningar. Riskerna för nya bränder bedöms som låga fram till i eftermiddag. Under eftermiddagen bedöms risken för nya bränder öka bland annat med anledning av att det väntas åska.

Bräcke kommun

Vid Äxmyrkullen och Grötingeberget i Bräcke kommun fortsätter släckningsarbetet under dagen, men brant och stenig terräng gör släckningsarbetet svårt. Även i dag finns nio helikoptrar på plats. Räddningstjänstens plan är att göra en 100-meterskorridor runt brandområdet.

Skogsbränder i Jämtlands län 2018

Det närliggande branden vid Hanåsen hålls just nu inom begränsningslinjerna. Här har räddningstjänsten kunnat minska de personella insatserna och markägare finns på plats och deltar i släckningsarbetet.

Härjedalens kommun

Vad gäller Kårbölebranden som gått in i länet sköts den fortsatt av räddningstjänsten Ljusdal. Där har ett nytt brandområde uppstått norr om Enskogen, i Ljusdals kommun. Boende kring Huskölen är fortsatt evakuerade.

Vid Fågelsjö Lillåsen bedöms läget som statiskt. Arbetet fortsätter med att förstärka begränsningslinjer. Målet med insatsen är att hålla branden inom sina begränsningar. Evakuering av boende hävdes i natt, men människor i området uppmanas hålla sig informerade.

Ragunda kommun

Branden i Pålgård är inringad, det brinner inom området men totalbilden är att det ser bra ut. Under gårdagen säkrades två områden med ett släckningsmedel med starkt återantändningsskydd. Arbetet med att bryta vägar för att förenkla brandbekämpning fortgår.

Under förmiddagen upptäcktes ytterligare en skogsbrand i Ragunda kommun.

Hjälp från Norge

De norska brandmän från Tröndelag som började anlända i måndags är nu uppe i 23 personer med egna släckenheter. Dessa är stationerade vid branden i Äxingmyrkullen. Utöver dessa finns ytterligare 15 brandmän och fyra släckbilar med tillhörande utrustning till förfogande i Tröndelag, dessa kan inställa sig med kort varsel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränder i Jämtlands län 2018

Mer i ämnet