Östersunds tingsrätt. Arkivbild. Foto: Robert Henriksson/TT

Åtal väntar tre personer misstänkta för äktenskapstvång

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer i länet är misstänkta för att ha försökt tvinga en flicka under 18 år att ingå äktenskap. Nu begär ansvarig åklagare extra tid på sig att väcka åtal.

De tre personerna är misstänkta för att tillsammans ha försökt tvinga flickan att ingå äktenskap. Brottet rubriceras som äktenskapstvång och kan leda till fängelse i fyra år.

I fredags släpptes en av de misstänkta ur häktet efter en vecka på grund av särskilda omständigheter, men de andra två sitter fortsatt frihetsberövade.

Åtal väckt senast på fredag

Enligt häktningsbeslutet skulle ansvarig åklagare Eva Lena Rimér väckt åtal senast den 5 oktober, men nu har hon begärt om ytterligare en dag eftersom förundersökningen inte är klar.

– Jag räknar med att väcka åtal på fredag, annars hade jag inte bett om förlängning, säger Eva Lena Rimér till SVT Nyheter Jämtland.

Hur vanligt är det med liknande fall i länet?

– Här är det väldigt ovanligt. Jag tror inte vi haft något, i alla fall inget som har lett till åtal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.