En 53-årig man misstänks ha kört in i den här stenpiren på Frösön rejält berusad och han åtalas nu för grovt sjöfylleri. Foto: Polisen

Åtalas för grovt sjöfylleri efter olycka på Storsjön

Publicerad

En 53-årig man firade nationaldagen med fest och tog sedan båten hem. Men nära Frösö båthamn slutade färden med en krock. Nu åtalas mannen misstänkt för grovt sjöfylleri.

Ett vittne har berättat för polisen att hon hörde ”en jättesmäll” nära Frösö båthamn. ”Det lät metalliskt, som om något med mycket kraft slog i något”. Kvinnan slog larm till polisen och sprang sedan ner till båthamnen, där hon såg en båt gå på tomgång. Ingen person låg i vattnet men i båten återfanns en medvetslös man, som dock kvicknade till efter en stund.

Det visade sig att mannen varit på fest och i förhör med polisen medgav han senare att han druckit alkohol innan han satte sig i båten.

”Körde rakt fram och sedan smällde det”

För polisen beskrev han färden alldeles innan olyckan som att han ”körde båten rakt fram och sedan smällde det”. Därefter somnade han, berättade han vidare i polisförhören.

Sannolikt var det en stenpir som mannen körde in i, visar utredningen. Av analyser framgår vidare att alkoholkoncentrationen i blodet hos mannen uppgick till 1,48 promille.

Nu åtalas mannen för grovt sjöfylleri. Åklagaren menar att brottet ska bedömas som grovt då alkoholhalten i blodet var över 1,0 promille, vilket inneburit en påtaglig fara för säkerheten till sjöss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.