Centerpolitikern Håkan Larsson har länge kämpat för ett system där svenska kommuner får ekonomisk ersättning för den el som produceras där. Foto: Sara Leijman / Fredrik Lundmark

Ersättning till elproducerande kommuner – ”Vi skulle kunna införa norska modellen snabbt”

Uppdaterad
Publicerad

I Norge stannar fastighetsskatten för kraftverk i kommunerna där verken ligger. Det arbetas dessutom med att ta fram en produktionsavgift för vindkraftverk, som också ska tillfalla kommunerna där de ligger.

Centerpartisten och före detta riksdagspolitikern Håkan Larsson på Rödön i Krokoms kommun har varit engagerad i frågan om ekonomisk ersättning till de kraftproducerande kommunerna i Sverige under lång tid.

Idag är han aktiv i Föreningen Sveriges Vatten- och Vindkraftkommuner och Regioner (FSV) och skulle gärna se att Sverige tar efter det norska systemet.

– Jag har länge varit imponerad av Norge och deras modell med att en del av pengarna från kraftproduktion stannar i kommunerna. Det har bidragit till lokal utveckling och där har vi mycket att lära av Norge. Ett liknande system skulle gå införa ganska snabbt i Sverige också, bara vi får till en politisk majoritet.

Trots alla förslag som lagts fram i Sverige genom åren på liknande system som i Norge så har inget hänt. Håkan Larsson menar dock att intresset för frågan har ökat på senare tid, och från fler partier.

– Idag finns företräde från nästan alla riksdagspartier i FSV och vi jobbar hårt med frågan, så jag är faktiskt mer hoppfull än på länge.

I klippet ovan kan du höra mer om hur Håkan Larsson ser på den norska modellen, samt hur han ser på frågan för svensk del.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.