Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu införs en avgift för cykling i Funäsfjällen. Vad det beror på berättar Sven-Erik Hammar, ordförande för Funäsfjällens ledbolag, i videon. (Arkivbild) Foto: Vidar Ruud TT/privat

Avgift införs för cykling i Funäsfjällen

Uppdaterad
Publicerad

I Funäsfjällen har antalet cyklister ökat kraftigt de senaste åren och i sommar väntas en fortsatt ökning. Därför införs nu en avgift för cykling i Funäsfjällen. Hör Sven-Erik Hammar, ordförande för Funäsfjällens ledbolag, berätta mer om det i videon.

Cykling i fjällen har blivit enormt populärt. Bara i Funäsfjällen har antalet cyklister fördubblats på två år. I sommar förväntas antalet fortsätta öka mot bakgrund av det goda bokningsläget i fjällen.

Från och med idag, torsdag, införs därför en avgift för cykling i Funäsfjällens ledsystem. Avgiften uppgår till 100 kronor per dag för en vuxen och 50 kronor per dag för ungdomar.

Sedan tidigare finns både avgiftsbelagda skoterleder och skidspår i området.

– Vi fortsätter med den förvaltningsmodell vi har sedan tidigare, som infördes för skoteleder år 2000 och för skidspåren 2010, säger Sven-Erik Hammar, ordförande för Funäsfjällens ledbolag.

Syftet med avgiftsbelagda leder är kunna skapa en långsiktigt hållbar cykling i fjällen för att hantera markslitage och störningar på annat friluftsliv och rennäring.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striden om fjällen

Mer i ämnet