Regeringen får nu frågan om den avlysta småviltsjakten i Härjedalen på sitt bord, säger Göran Gabling, biträdande enhetschef på Länsstyrelsen i Jämtland Foto: Bertil Ericson, TT och Fredrik Lundmark, SVT

Avlysningen av småviltsjakten överklagas

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet att avlysa småviltsjakten i delar av Ruvhten Sijtes åretruntmarker, har överklagats. Det blir nu regeringen som ska pröva frågan.

– Det är en privatperson som har överklagat, säger biträdande enhetschef på Länsstyrelsen i Jämtland, Göran Gabling, till SVT Nyheter Jämtland.

Som skäl till överklagandet har privatpersonen angett att störningarna för rennäringen som småviltsjakten skulle innebära inte är så stora så att det finns anledning att avlysa jakten.

– Vi har fattat beslutet med stöd av 3 § rennäringsförordningen, säger Göran Gabling.

Får pengarna tillbaka

Det var under torsdagen som länsstyrelsen beslutade att avlysa småviltsjakten i drygt hälften av Ruvhten Sijtes åreruntmarker. Ett antal hundra jakttillstånd har sålts i de områdena som nu är avlysta. För de jägare som har köpt jakttillstånden försöker länsstyrelsen lösa problemen.

– Den som har köpt jakttillstånd får tillbaka pengarna för jakttillståndet, säger Göran Gabling. Men man får inte tillbaka pengar för resor och boende.

– Vi försöker också hitta alternativa jaktområden för de som nu inte kan jaga där de har köpt tillstånd, säger Göran Gabling.

Tredje paragrafen rennäringsförordningen

3 §   Rätt till sådan småviltsjakt och sådant handredskapsfiske som inte bedrivs yrkesmässigt på statens mark ovanför odlingsgränsen och på renbetesfjällen ska upplåtas om

    1. någon olägenhet av betydelse inte uppkommer för rennäringen,

    2. det inte finns något hinder enligt bestämmelserna i 32 § andra stycket rennäringslagen (1971:437), och

    3. jakten eller fisket inte inverkar menligt på miljön, turismen eller andra intressen.

Rätt till småviltsjakt enligt första stycket ska upplåtas till den som är fast bosatt i Sverige. Rätten ska även upplåtas till den som inte är fast bosatt i Sverige, men som omfattas av Sveriges internationella åtaganden om etableringsfrihet, den fria rörligheten för kapital, arbetskraftens fria rörlighet och utbyte av tjänster, och som har uppnått en närmare anknytning till Sverige. Med närmare anknytning till Sverige avses att personen i fråga äger en fastighet i Sverige, driver näringsverksamhet i Sverige, har anställning i Sverige eller liknande.

Rätt till småviltsjakt enligt första stycket får även upplåtas till någon annan än den som avses i andra stycket.

När rätt till annan jakt eller annat fiske upplåts ska personer för vilka jakten eller fisket är av väsentlig betydelse för den egna försörjningen ges företräde.

Förordning (2016:901).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.