Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Under pandemin gick det att sälja allting, när som helst, hur som helst. Så är det inte nu”, säger sågverkschef i Hissmofors Lars Grundqvist. Foto: Marie Selander/SVT

Avmattning för sågverksindustrin efter rekordåren – lägre virkespriser väntas

Uppdaterad
Publicerad

Efter rekordåren för sågverksindustrin märks nu en avmattning på marknaden. Osäkerhet och avvaktan råder inför framtiden inom branschen, men för hemmasnickraren kan en sänkning av de rekordhöga virkespriserna nu vara på väg.

– Backar man tillbaka till pandemin gick det att sälja allting – när som helst, hur som helst, om man uttrycker sig lite slarvigt. Men så är det inte nu, säger sågverkschef Lars Grundqvist på Hissmofors sågverk.

Nu är det mer tillbaka till ett normalläge, menar han.

– Frågan är vart det tar vägen?

Pandemin gav sågen uppsving

Vid Hissmofors sågverk i Krokom körs det för fullt just nu, även om marknaden är trögare än tidigare. Det var under pandemin som Hissmoforssågen fick ett rejält uppsving. När många andra stängde ner, fortsatte verksamheten där.

Resultatet efter finansnetto ökade från 110 miljoner 2019 till drygt en miljard 2021 för Norra skog-koncernen, där sågverket i Hissmofors ingår.

Lägre virkespriser väntas

Branschorganisationerna Skogsindustrierna och Svenskt trä konstaterar att sågverksindustrin slog produktionsrekord år 2021. Men just nu samspelar flera olika faktorer för att bromsa tillväxten i branschen även om efterfrågan på trävaror är fortsatt stor, menar de.

För många hemmasnickarare kan dock en välkommen prissänkning på virke vara att vänta.

Se mer om virkespriserna i videon med Lars Grundqvist, sågverkschef vid Hissmofors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.