Den starkt hotade trolldruvemätaren finns bara på några få platser i landet. Nu stoppar mark- och miljödomstolen kalavverkning i ett område i länet där fjärilen finns – en avverkning Skogsstyrelsen inte haft några invändningar mot. Foto: Oleg Kosterin

Avverkning i Östersund stoppas av domstol – till skydd för starkt hotad fjäril

Uppdaterad
Publicerad

För första gången förbjuder mark- och miljödomstolen med omedelbar verkan en avverkning i Östersund där den starkt hotade arten trolldruvemätare finns.

Avverkningen hade fått klartecken av Skogsstyrelsen, men myndigheten får nu bakläxa av domstolen och tvingas utreda ärendet på nytt.

Avverkningen på två hektar i Östersunds kommun anmäldes till Skogsstyrelsen av markägaren i fjol.

Skogsstyrelsen hade inget att invända utan ansåg att avverkning kunde ske mot bakgrund av den naturhänsyn som skulle tas. Myndigheten fattade därför inget formellt beslut, vilket innebar att avverkningen gavs klartecken.

Naturskyddsföreningen överklagade

Men Skogsstyrelsens ställningstagande överklagades av Naturskyddsföreningen och Skydda skogen som krävde att avverkningen skulle stoppas med hänvisning till att där bland annat finns den starkt hotade fjärilen, trolldruvemätare.

Trolldruvemätare som kategoriseras som starkt hotad (EN) i den svenska rödlistan förekommer numera enbart inom några få mindre områden i Västernorrlands och Jämtlands län, enligt Naturvårdsverket som har ett särskilt åtgärdsprogram för den.

Bakläxa för Skogsstyrelsen

I domen ger domstolen miljöorganisationerna rätt och Skogsstyrelsen får bakläxa för att ha släppt igenom avverkningsplanerna utan att ha gjort en tillräckligt bra utredning av vilken naturhänsyn som krävs.

Kalavverkning – ett påtagligt hot

Domstolen slår fast att den sammantagna utredningen visar att en kalavverkning i det aktuella området skulle utgöra ett ”påtagligt hot” mot trolldruvemätarens livsmiljö och att det ”föreligger risk för skada på arten”.

Markägaren hade angivit att naturhänsyn skulle tas, men domstolen anser den vara otillräcklig och för vagt preciserad. Hur många träd ska sparas? Det anges exempelvis inte, konstaterar domstolen.

Skogen kan komma att brukas

Domstolen konstaterar att det ändå kan vara så att den aktuella skogen kan brukas, men med alternativa metoder och utökad naturhänsyn.

En utredning om detta behövs och det är Skogsstyrelsen som ska göra den, fastslår domstolen och återförvisar ärendet till Skogsstyrelsen.

Avverkningen förbjuds med omedelbar verkan i avvaktan på att den nya utredningen blir klar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.