Tove Alexandersson debuterade i Kia Fjällmaraton och vann direkt. Foto: Fredrik Lundmark, SVT

Fjällmaraton – seger och banrekord av orienteringsstjärnan

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen avgjordes Kia Fjällmaraton utanför Åre, en tävling som länge riskerade att inte bli av på grund av den pågående coronapandemin. Men efter att arrangörerna minskat antalet deltagare och tagit bort den gemensamma starten så kunde ändå tävlingarna genomföras.

Eliten sprang 27 kilometer med start i Ottsjö och målgång i Trillevallen.

På damsidan fanns en meriterad debutant med på startlinjen, orienteringsstjärnan Tove Alexandersson. Och hon inte bara vann dagens tävling, hon passade även på att sätta nytt banrekord på den blöta och tunga banan.

– Det kändes inte som det gick så fort eftersom det var så lerigt, så banrekord var inget jag väntade mig. Det har ju inte varit några orienteringstävlingar i sommar så det här var kul även om benen var lite ovana att springa så långt, säger Tove Alexandersson.

Banrekord även i herrklassen

Fjolårsvinnaren Petter Engdahl vann i år igen och passade på att putsa sitt eget banrekord med flera minuter.

– Det var oväntat eftersom det var så lerigt, men temperaturen är perfekt och uppenbarligen är jag i bra form, säger Petter Engdahl.

Hör mer från segrarna och se bilder från tävlingen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.