Barn kränktes på förskola i månader

Uppdaterad
Publicerad

Ett barn ska vid flera tillfällen blivit utsatt för kränkningar av andra barn på en förskola i länet utan att några åtgärder vidtagits enligt en anmälan till Skolinspektionen. Nu inleder myndigheten en utredningen kring ärendet.

Föräldrarna skriver i sin anmälan till Skolinspektionen att kränkningarna pågått i flera månader, men att personalen på förskolan varken tagit situationen på allvar eller erbjudit några lösningar.

Enligt anmälan ska personalen ha sagt till föräldrarna att situationen blivit bättre och att de ”håller uppsikt.” Men enligt föräldrarna ska barnet ha berättat att kränkningarna fortsatt när personalen inte såg. Barnet ska även ha nekas att byta förskola.

Kräver ett yttrande från kommunen

Nu inleder Skolinspektionen en utredning kring ärendet och kräver ett yttrande från den berörda kommunen. Skolinspektionen vill att kommunens huvudman ger svar på 15 olika punkter, bland annat om huvudmannen anser att förskolan har brustit i sitt tillsynsansvar vid situationerna som anmälts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.