Hör ungdomarna diskutera värdet av en fritidsaktivitet i klippet. Foto: Sara Choghrich/SVT.

Barn och ungdomar i Östersund ”lotsas” in i aktiviteter

Uppdaterad
Publicerad

Det finns många barn och ungdomar i dag som saknar ett vuxenstöd. Därför startades projektet ”Föreningslots” i Torvalla som kan ”lotsa” dem till olika aktiviteter på fritiden.

Orsakerna till att barn och ungdomar i Torvalla i Östersund inte har någon kontakt med olika föreningar kan vara flera. Exempelvis kan kunskapen och informationen om vilket utbud som finns vara bristfällig, föreningsverksamheten och det ideella engagemanget kan vara en obekant verksamhet och aktiviteterna genomförs inte i närområdet.

En annan anledning kan vara att aktiviteter är för dyra samt att de vuxna inte har tid eller möjlighet att följa med av olika anledningar.

Satsar genom att anställa en föreningslots

För att locka fler ungdomar har RF-SISU Jämtland-Härjedalen anställt en person med uppdraget att vara ”Föreningslots”. Han heter Abdo Suliman, och hans roll är att finnas på Torvallaskolan för att ta reda på vad ungdomarna är intresserad av och lotsa dem sedan in i föreningsidrotten.

Hör ungdomar från Torvalla skola berätta varför ”Föreningslots” är en viktig satsning, i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.