Reningsbassänger byggs vid Storsjön Foto: SVT

Bassänger ska rena vattnet

Uppdaterad
Publicerad

Två bassänger vid Storsjö Strand i Östersund, ska rena dagvattnet från smuts och annat. Invånarna får ett promenadstråk i vattnet på köpet.

Det ser mest ut som att någon håller på och bygger flytbryggor eller en ny småbåtshamn vid de nybyggda husen på Storsjö Strand. Flytbrygga är rätt, men dessa ska omgärda något som kallas skärmbassänger, och som ska rena dagvattnet från stan från smuts.

Bygget började den här veckan med att flytbryggorna placeras ut. Från bryggorna ska sedan ett slags gardiner hängas ner och fästas i botten. På så vis bildas en bassäng.

Forskningsprojekt

Det går två stora dagvattenledningar från stan ut i sjön i ena bassängen. Där sedimenteras vattnet för att sedan långsamt gå över i en angränsande bassäng för mer sedimentering. Därefter går det ut i Storsjön.

Reningsbassängerna är en del av ett forskningsprojekt vid Luleå Tekniska universitet. Det ska mätas hur effektiv den här reningsmetoden är.

Flytbryggorna blir promenadstråk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.