Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Mysigt eller inte så ska vi ha rent vatten” – hör Bergs kommunalråd reagera på regeringens besked. Foto: Lukas Johansson/SVT

Bergs kommunalråd om snabbutredningen av uranbrytning: ”Inte förvånad”

Publicerad

Tidöpartierna tillsätter en snabbutredning för att åter göra uranbrytning tillåtet i Sverige, vilket kan få stor betydelse för gruvplanerna i Oviken i Bergs kommun.

Som SVT tidigare berättat har Bergs kommun gått samman med flera andra kommuner runt Storsjön för att kampanja mot gruvbrytning. Nyligen var exempelvis representanter från kommunerna nere i Stockholm för att tala för sin sak.

Men frågan är om deras påverkanskampanj hjälper. I dag kom beskedet att Tidöpartierna tillsätter en snabbutredning om uranbrytning i Sverige.

– Just gruvor kanske inte är en så mysig del av klimatomställningen, men en helt avgörande. Har vi inga gruvor har vi inga elbilar, inga vindkraftverk och inga kärnkraftsreaktorer, säger Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Berg säger nej till gruvbrytning

I Jämtland är Bergs kommunalråd Therese Kärngard (S) inte förvånad över beskedet. Samtidigt står hon fast vid att det inte bör ske någon gruvbrytning intill Storsjön. Hör mer om varför i videon ovan.

Som SVT tidigare berättat vill företaget Aura Energy bryta i alunskiffer i Oviken. Samtidigt har företaget också tydliga med att de har stort intresse av att utvinna uran, om uranbrytningsförbudet hävs.

Den utredning som nu beställts av Tidöpartierna ska vara klar 15 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.