Bosse Svensson (C) blir med stor sannolikhet nästa kommunalråd i Östersunds kommun. Han är väldigt kritisk till hur Gymnasieförbundet hanterat de asylsökande som är över 18 år.

”Beslutet är väl värt att kritisera”

Publicerad

– Man kan lösa problem på ett smidigt sätt eller så kan man lösa ett problem så att man gör det svårt för sig. Här har man definitivt svårt för sig, säger Bosse Svensson (C) om Gymnasieförbundets nya riktlinjer.

Som ordförande för Gymnasieförbundet antog Anton Waara själv de nya riktlinjerna för nyanlända elever. Han pekar på att det var brådskande och att det var därför han fattade beslutet själv. Men Bosse Svensson, gruppledare för Centerpartiet i Östersund är kritisk till att han agerade så.

– Det jag tycker är besvärligast är att en enskild politiker har gått in och tagit ett beslut i förvaltningen som rör ett antal enskilda ungdomar utan att egentligen diskutera det med någon annan, säger han.

Fåtal berördes

Inför skolstarten var det fyra ungdomar som, likt Matin Ebrahimi, fick veta att de bara kunde komma in på ett program där det uppstod en ledig plats. Men att det bara var ett fåtal som berördes tycker inte Bosse Svensson spelar någon roll, utan det är hur de hanterats som han är upprörd över.

– Man kan säga att det är fyra personer som tack vare en lagstiftning, som hans eget parti har varit med om att driva igenom, nu har försatts i en situation där man måste ta beslut för att hantera deras liv och situation. Och så går han självsvåldigt in och tar det beslutet, jag tycker det är väl värt att kritisera, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer