Beslutet: Landöns förskola läggs ner

Publicerad

Förra veckan informerades personal och föräldrar att förskolan i Landön i Krokoms kommun skulle flytta sin verksamhet efter sommaren. Idag togs beslutet, efter en jämn votering i barn- och utbildningsnämnden.

Förslaget om att lägga ner Landöns förskola har lagts fram av den blåröda majoriteten i Krokom som hänvisar till att det inte finns tillräckligt med elevunderlag.

– Landöns förskola och fritidshem är en bra verksamhet men med få barn och tyvärr ser vi inte i våra prognoser att det blir en ökning av barn i Offerdal, sa Jannike Hillding (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden när förslaget lades.

Idag togs beslutet där de styrande vann med sex röster mot fem. Totalt handlar det om sex barn som berörs, som nu behöver flytta till Änge och Tulleråsen.

Mötts av kritik

Men förslaget har mötts av kritik, både från föräldrar och oppositionen. Centerpartiet i Krokom menar att det visst finns ekonomi att fortsätta driva förskolan och tycker samtidigt att man hanterat ärende utan att informera varken andra partier eller berörd personal och föräldrar.

– Jag köper den kritiken, man kan alltid göra kommunikationen bättre men nu blev det så här, säger Jannike Hilding (M) som påpekar att man dragit lärdomar av processen och att det inte ska upprepas.

I och med nedläggningen kommer man enligt Hilding spara in 800 000 årligen som istället ska satsas på en vikariepool till förskolan inom kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.