Antalet besökare ökade vid Gåsenstugorna och de andra STF-stugor i jämtlandsfjällen i sommar jämfört med ifjol. Foto: Eva Harström/SVT

Jämtlandsfjällen lockar rekordmånga besökare

Publicerad

Längtan till fjällen är fortsatt stark och i somras valde många Jämtlandsfjällen. Antalet besökare ökade vid så gott som samtliga av STF:s fjällstugor och anläggningar i länet..

I Edsåsdalen mer än fördubblades antalet besökare i somras jämfört med samma period ifjol och nästa lika stor ökning var ökningen i Åre.

Sylarnas fjällstation hade en blygsam ökning för sommaren i stort, men rekordmånga besökare i juli: 3 490 personer. Det högsta besöksantalet som anläggningen hittills haft en sommarmånad.

I sommar har också allt fler fjällvandrare sökt sig till vanligtvis mindre besökta områden. I flera av STF:s fjällstugor var ökningen rekordstor i sommar, som i stugorna i Jämtlandsfjällen som ökade med 18 procent.

Det visar siffror från Svenska turistföreningen, STF.

”Längtan till det ostörda”

”Vandringstrenden är fortsatt urstark och längtan till fjällen och det ostörda är stor” skriver STF i ett pressmeddelande. Såväl svenska som utländska besökare ökar, men de stannar färre dagar. De grupper som ökar mest är familjer och ungdomar.

När STF har jämfört besökstrycket för olika landskap konstateras att Jämtland är det landskap som ökade näst mest när det gäller antalet besökare i sommar jämfört med ifjol. Bara Blekinge lockade fler turister.

Antalet besökare vid STF:s anläggningar i länet

Jämtland/Härjedalen:

STF Edsåsdalen +136% (juni och juli)

STF Åre/Södergården +108% (juni och juli)

STF Vålådalen 26% (juni och juli)

STF Jämtlands Fjällstugor +18% (juni, juli och augusti)

STF Storulvån + 7% (juni, juli och augusti)

STF Sylarna + 5% (juni, juli och augusti) All-time-high i juli!

STF Blåhammaren +0% (juni, juli och augusti)

STF Ramundberget -7% (juni och juli)

(källa: Svenska turistföreningen, STF)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.