Foto: SVT arkiv

Sjuksköterska beställde knark i patients namn

Publicerad

En sjuksköterska från länet har dömts för att på ett bedrägligt sätt lurat åt sig narkotikaklassade mediciner. Förutom straffet i domstol kommer hon nu att övervakas under en treårig prövotid, om hon tänker fortsätta inom yrket. Beslutet gäller inom hela EU.

Sjuksköterskan ska ha kommit över narkotikan genom att beställa medicinerna i en patientens namn. Patienten har också fått betala för uttagen, med sammanlagt 2 000 kronor.

Bedrägeriet har sedan slutförts genom att kvinnan tagit hem medicinerna för eget bruk.

I tingsrätten dömdes hon till villkorlig dom samt 100 timmars samhällstjänst. HSAN, Hälso och sjukvårdens ansvarsnämnd, konstaterar att kvinnans tilltag skadat förtroendet för henne och därmed sjukvården. För att uppehålla sin legitimation ville man dessutom få utrett om hon har ett svårt missbruk.

Men kvinnan har inte deltagit i någon sådan undersökning utan gjort sig oanträffbar. Hon har inte heller svarat på brev.

Utan att kunna höra henne beslutas således att lägga kvinnan under en prövotid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer