Kronhjortar äter gärna bark från gran och orsakar stor skada på de träd som angrips. Hör mer i klippet. Foto: SVT

Betesskador av kronhjort: ”Stora kostnader för skogsägarna”

Uppdaterad
Publicerad

Stammen av kronhjort växer sig allt större i Jämtlands län. Och för skogsägarna märks det på allt mer betesskador. Skogsstyrelsen i Jämtland samlade därför representanter från de nordliga regionerna till en heldag om betesskador. Med fokus just på den allt större kronhjortstammen.

Älg har i alla tider varit ett hot mot framförallt ungskog av tall och granen har varit något så när fredad. Men när nu kronhjortarna blir fler blir även granskog angripen i större omfattning än tidigare.

– Vi märker en ökande trend med fler skogsägare som anmäler skador på skog som förmodligen är orsakad av kronhjort, säger Magnus Kristofferson från Skogsstyrelsen.

Skogsägare kan tvingas till avverkning i förtid och rotstockarna kan bli helt obrukbara som sågvirke.

Rymlingar från vilthägn

Stammen av kronhjort i Jämtlands län har skapats av rymlingar från olika vilthägn i länet. Men det finns dålig kunskap hur stor stammen egentligen är, men den tros under 20-30 år ha vuxit till flera hundra djur. Och den förökar sig snabbt. En uppskattning är en fördubbling av antalet individer på sex år.

För att bromsa ökningen av betesskador pga av kronhjort, finns i dagsläget egentligen bara ett alternativ.

Hör mer i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.