Tydlig brottkant efter en flaklavin i Offerdalsfjällen. Ingen skidåkare drogs med den här gången. Foto: Kenneth Hellström

Betydande lavinfara i fjällvärlden

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdsverket går ut med en allmän varning till fjällresenärer inom hela länet den här veckan.

Den senaste tidens snöfall varvat med vind och regn har skapat ett svårbedömt läge. Laviner kan utlösas lite varstans men framförallt i branta sydsluttningar. Så här skriver Lavinprognoser.se som handhas av Naturvårdsverket:

”Tidigare växlingar i vädret har skapat farliga förutsättningar i snötäcket och på många platser balanserar tjocka flak med drevsnö (hårda eller mjuka) ovanpå ett lager med svagare snö. Det skapar luriga och mycket svårbedömda förutsättningar där fjället kan liknas vid ett minerat område.”

Stora laviner kan förväntas

Den förväntade storleken på eventuella laviner bedöms också bli stora eller mycket stora. På många platser finns svag snö just under drevsnön, vilket ökar risken för stora och farliga laviner.

Lita inte på andra

Lavinprognoser.se varnar också för att laviner kan utlösas många dagar efter senaste snöfall och att skidåkare och skoteråkare inte ska lita på andras spår i snön och tro att området är säkert bara för det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.