Foto: Bengterik Busk, SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Bil i diket i Härjedalen – stort räddningspådrag i onödan

Uppdaterad
Publicerad

Kl 09.47 fick SOS Alarm telefonsamtal om en singelolycka på riksväg 84 väster om Hede i Härjedalen men det visade sig att räddningstjänst och ambulans ryckte ut i onödan.

Den som ringde 112 hade inte haft tid att stanna för att se efter vad som hänt, därför larmades både räddningstjänst och ambulans till olycksplatsen mellan Långå och Medskogsbygget.

– Det visade sig att det inte behövdes vare sig ambulans eller räddningstjänst, den som kört i diket var oskadd och hade själv ringt efter bärgare, säger Ulf Jernström som är inre befäl hos Räddningstjänsten Jämtland idag.

”Ganska vanligt att man inte stannar”

Ulf Jernström, iinre befäl vid Räddningstjänsten Jämtland

Han säger också att det är ganska vanligt att dom som larmar om trafikolyckor inte har stannat vid platsen.

Om man själv på något vis är inblandad i en olycka så måste man enligt lag stanna på platsen. Om man däremot kommer till en olycksplats så finns det idag ingen lag som säger att man måste stanna.

– Men man bör stanna och ta reda på vad som hänt och se om man kan hjälpa till, säger Jimmy Norberg som är chef för trafikpolisen i länet.

”Stanna på en säker plats”

Han säger också att man ska stanna på ett säkert ställe så att man inte orsakar fler olyckor.

Jimmy Norberg, chef för trafikpolisen i Jämtlands län

– På med varningsblinkers och reflexväst, som man bör ha i bilen, innan man går ut, säger han.

Även hos SOS Alarm är man angelägen om att få bra uppgifter från den som larmar om en trafikolycka.

SOS vill kunna skicka rätt resurser

– Det sker ofta att folk inte stannar, men vi behöver lite detaljerad information för att kunna skicka rätt resurser, säger Björn Skoglund som är verksamhetsspecialist hos SOS Alarm.

Han säger att man bland annat vill veta hur många fordon och personer som är inblandade och om det är någon kvar i någon av billarna.

– Den som stannar kan kanske också ge första hjälpen.

Han säger också att det kan röra sig om en olycka där man redan har fått hjälp och att anledningen till att bilen står kvar är att man väntar på bärgare.

Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer