Foto: Urban Ångnell

Bilist fast i fordon som tar in vatten

Uppdaterad
Publicerad

En bil som kört på en isväg på Storsjön vid Vällviken i Jämtland gick igenom isen och tog in vatten. En äldre man var kvar i bilen, men han har nu kunnat undsättas och förts nedkyld till sjukhus.

Larmet inkom strax före klockan 15. Räddningstjänst, ambulans, polis, fjällräddare och helikoptrar larmades till platsen för att undsätta bilisten.

– Personen är nu omhändertagen och transporteras till sjukhus, säger David Levy, polisens RLC-befäl, vid 16-tiden.

Blev nedkyld i vattenfyllda bilen

Bilen hade sjunkit igenom isen cirka en halvmeter när man kom till platsen. Räddningstjänsten gick ut, enligt uppgifter cirka 200 meter på isen, med två man och en räddningsbräda.

– De fick ur mannen ur bilen som var delvis vattenfylld. Sen kunde de dra in honom till land, säger Kent Eriksson, inre befäl vid Åre räddningstjänst.

Mannen ska ha varit nedkyld, men talbar och vid gott mod.

Mer i ämnet: Han ringde 112 om olyckan på isvägen

Även bilen har man fått upp.

– Det gick att koppla den till samma lina som man använde till räddningsbrädan. Troligen har man fått lite hjälp av den hårda vinden som blåste i riktning mot land, säger Eriksson.

Vattnet nådde upp till motorhuven på bilen. Foto: Urban Ångnell

Lisa Hansson bor i området och använder ofta isvägen på vintern.

– Igår var det fin is och öppet för 4 ton. Förmodligen har vattnet ökat på hela dagen eftersom det är så himla varmt, säger hon.

Det brukar bildas pölar av vatten på isen enligt Hansson. Hon uppskattar att det idag låg 10-15 centimeter vatten på isen.

–  Jag kan inte minnas att det varit så här mycket vatten över hela ytan förut.

Efter olyckan har man nu spärrat av isvägen. Foto: SVT

Färjerederiet ska ha varit ute för att stänga av vägen precis när olyckan inträffade.

– Mitt råd till allmänheten är att man inte kör på isvägarna nu, säger David Levy, polisens RLC-befäl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.