Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vilka fördelar Trafikverket ser med sättet att bygga mitträcke på E14 mellan Ånge och Bräcke – och hur stor prisskillnaden är. Foto: Maria Harning/SVT

Billigare mitträckesväg mellan Bräcke och Ånge kan bli modell för hela landet

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket vill i ett pilotprojekt bygga mitträckesväg på E14 mellan Bräcke och Ånge. Men det blir en billigare variant, med kortare omkörningssträckor.

– Det här kan bli en modell för hela landet, säger projektledaren Annica Boström till SVT Jämtland.

I dag är hastighetsgränsen 100 km i timmen större delen av den tre mil långa sträckan.

Trafikverkets policy säger däremot att om det inte finns mitträckesseparering så kan inte hastigheten vara högre än 80 km/h.

För att slippa sänka hastigheten tänker sig Trafikverket en billigare variant av mitträckesväg, med betydligt kortare omkörningsfält än på en vanlig 2+1 väg.

Planen är att projektet ska börja byggas 2026.

PRojektet i korthet

Projektet är det första i sitt slag i Sverige.

Mellan Bräcke och Ånge byggs mitträcke. En sträcka på ca 30 kilometer. Detta görs utan att bredda vägen.

Tre kortare omkörningsfält kommer att göras i vardera riktning, då vägen går från att vara en 1+1 väg till att bli en 2+1 väg.

Speciella nöduppställningsfickor kommer att byggas, där havererade fordon kan ställas, eller en plogbil kan köra in för att släppa förbi fordon.

Ombyggnationen beräknas kosta knappt 100 miljoner kronor istället för 300 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.