Bilprovningen har inga planer på att återuppta de mobila bilbesiktningarna. Foto: Bilprovningen och Christine Olsson/TT

Bilprovningen om framtiden: ”Inga planer på nya mobila besiktningar”

Uppdaterad
Publicerad

Det helstatliga bolaget Bilprovningen betjänade sju orter i landet via mobila bilbesiktningar. I januari 2021 lades verksamheten ner. Det skulle bli för kostsamt att ersätta de slitna besiktningstrailrarna med nya.

Bilprovningen började med sina mobila besiktningar långt innan marknaden avreglerades 2010. Då hade det som då hette Svensk Bilprovning ett samhällsuppdrag.

Avvecklade mobila bilbesiktningar

Men när de två mobila besiktningstrailrar som man haft sedan början av 2000-talet behövde ersättas med nya, valde Bilprovningen att avveckla verksamheten.

– Det var ett noga övervägt beslut, berättar Cecilia Blom Hesselgren, kommunikationschef på Bilprovningen för SVT Nyheter Jämtland.

Bilprovningen hade mobila besiktningar på sju orter i landet. Foto: SVT Design

Färre som utnyttjade tjänsten

Att ersätta trailrarna skulle inte vara affärsmässigt försvarbart. Enligt Cecilia Blom Hesselgren var det också allt färre kunder som nyttjade de mobila besiktningsenheterna, vilket gjorde det ännu svårare att motivera att de skulle finnas kvar.

– Vi har försökt hitta andra lösningar tillsammans med kommunerna på de sju orterna, och diskussionen är inte död, säger Cecilia Blom Hesselgren.

Planerar ni att återinföra mobila lösningar?

– Nej, vi har inga planer på nya mobila besiktningar, säger hon. Vi fortsätter att försöka hitta andra lösningar.

Konkurrent planerar mobil lösning

Ett annat bilprovningsföretag, Opus bilprovning, planerar däremot att starta en mobil bilprovning. Enligt en artikel i Dagens Nyheter har företaget beställt en enhet som ska vara i drift till hösten.

2010 avreglerades marknaden för fordonsbesiktningar av den dåvarande borgerliga regeringen. Det monopol som statliga Svensk bilprovning hade haft i 45 år, utsattes för konkurrens.

Efter avregleringen finns flera företag på marknaden och antalet besiktningsstationer har ökat från 196 till drygt 530. De flesta nya stationer har startats i tätbefolkade områden.

I dag finns fem stora aktörer på marknaden. De är:

AB Svensk bilprovning

Besikta

Carspect

Dekra

Opus

Källa: Swedac

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer