Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finns det förutsättningar för att göra området kring Sylarna och Vålådalen till biosfärsområde? Den nationella koordinatorn Johanna MacTaggart svarar i klippet ovan. Foto: Marie Selander SVT/privat

Nationella samordnaren reder ut: Kan jämtlandsfjällen bli biosfärsområde?

Uppdaterad
Publicerad

Det blev nej till nationalparksplanerna för området kring Sylarna och Vålådalen – men kanske skulle ett biosfärsområde kunna vara en alternativ lösning? Hör vad landets koordinator för Biosfärprogrammet, Johanna MacTaggart, svarar på frågan i videon ovan.

Att inrätta ett så kallat biosfärsområde är ett sätt att både skydda natur och skapa förutsättningar för olika intressen att samsas inom ett begränsat område.

Det finns idag sju biosfärsområden i landet. Ett av dem är Vattenriket i Kristianstad, som förvandlades från ett område med en soptipp och en starkt förorenad å, till ett skyddat naturområde med ett rikt fågelliv.

Striden om fjällen

Skulle inrättandet av ett biosfärsområde kunna vara en lösning även för jämtlandsfjällen, för att minska naturslitaget och konflikterna mellan olika intressen och näringar? I klippet ovan svarar Johanna MacTaggart, den nationella koordinatorn för det svenska Biosfärprogrammet, på den frågan.

En grundläggande förutsättning är dock att det finns ett lokalt engagemang, fastslår hon.

Vad är ett biosfärsområde?

Biosfärområden är en del av Unescos vetenskapliga program Man and the Biosphere (MAB). Områdena ska vara modeller för att genomföra FN:s hållbarhetsmål Agenda 2030. I Sverige finns sju biosfärområden som även fungerar som komplement till kultur- och naturreservat, nationalparker och andra utpekanden av områden med höga natur- och kulturvärden.

Biosfärsområden har tre funktioner: bevara, utveckla och stödja. Bevarandedelen handlar om att det ska finnas värdefulla naturområden, utvecklingsdelen handlar om att ta fram nya lösningar för en hållbar utveckling som ska kunna tillämpas även i andra områden, och lärandedelen handlar om att ”vi behöver lära oss mer om hur vi ska lösa hållbarhetsutmaningar” enligt Johanna MacTaggart, nationell biosfärområdeskoordinator.

Mer om biosfärsområden kan du läsa här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striden om fjällen

Mer i ämnet