Björn attackerade man

Uppdaterad
Publicerad

Attacken inträffade i Strömsunds kommun, öster om Stora Blåsjön. Mannen, som tillhör Ohredahke sameby, har förts till sjukhus medan björnen har avlivats. Enligt uppgifter till Mittnytt hävdar de inblandade männen nödvärn.

Enligt polisen i Jämtland har en man i 50-årsåldern blivit attackerad av en björn i norra delen av länet. Händelsen ska ha inträffat i området vid Sielkentjahkestugan öster om Stora Blåsjön. Ambulanshelikopter, fjällräddare och larmades till platsen.

Händelsen ska ha inträffat i samband med att två män fredat en grupp renar från en attackerande björn, enligt uppgift hävdar männen nödvärn men exakt vad som hände är fortfarande oklart.

Björnattack i Jämtland

Björnen avlivad

Den attackerade mannen fördes  med ambulanshelikopter till Östersunds sjukhus och ska ha anlänt till sjukhuset strax före klockan elva på tisdagsförmiddagen. Björnen har avlivats.

– Attacken skedde väldigt avsides – en halvmil från farbar väg i fjällen cirka 15 mil norr om Strömsund, säger Stefan Fredriksson, vakthavande befäl vid polisen i Jämtland.

Utredningsarbete avseende händelseförloppet pågår för närvarande i området.

– Det var mannens kamrat som larmade direkt till 112 och uppgav att hans kamrat attackerats av en björn och att björnen var död, säger Fredriksson.

Inte livshotande

Polisen vet fortfarande inte hur allvarligt skadad mannen är eller hur attacken gått till. Enligt sjukhuset i Östersund så bedöms skadorna som inte livshotande.

Mannen har ännu inte kunnat höras beträffande händelseförloppet. Om det beror på mannen skador eller den vård han just nu får är oklart. Nya försök kommer att göras senare under dagen, enligt polisen i Jämtland.

Enligt länsstyrelsen har Ohredahke sameby fått beviljad skyddsjakt på björn. Den beviljades muntligen förra veckan. I nuläget vet man inte om den avlivade björnen också är den björn som samebyn fått tillstånd att jaga.

Den skadade mannen befann sig i området när han blev attackerad av björnen. Om attacken inträffade i samband med skyddsjakt är också oklart.

Två män – hävdar nödvärn

Enligt uppgifter till Mittnytt hävdar de två män som var inblandade i  attacken att de använt sig av nödvärn.

– En första försiktig bedömning av situationen är att det inte varit fråga om den björn som samebyn beviljats skyddsjakt på eftersom den björnen inte ska ha funnits i det aktuella området, sägerJohan Nyqvist på Länsstyrelsen i Jämtland.

Polisen har fortfarande ingen information avseende omfattningen av mannens skador.

Björnen kommer att transporteras till SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt.

Ovanligt med rovdjursangrepp

– Rovdjursangrepp på människor är jätteovanligt, säger Linda Thelin, projektledare på Rovdjurscentret i Järvsjö, till TT.

Men när det sker så är det framför allt björnar som attackerar.

– Det sker ungefär ett angrepp per år. Så har det sett ut om man tittar 30, 40, 50 år tillbaka i tiden.

Två dödsfall sedan 1995

Två personer har dödats och sexton skadats vid björnattacker i Sverige mellan 1995 och 2007, enligt en sammanställning som Rovdjurscentret har gjort.

Hösten 2004 dödades en jägare av en björn i samband med älgjakt i Jokkmokk. I oktober 2007 dödades en man utanför sin stuga i Valsjöbyn. Vid 12 av de totalt 18 fallen var jakthundar inblandade.

Rovdjurscentret hänvisar även till en rapport från Skandinaviska björnforskningsprojektet som säger att 31 personer i Skandinavien attackerats av björnar från 1977 fram till våren 2012.

FAKTA: SÅ SKYDDAR DU DIG

Ett möte med en skadad björn är speciellt farligt, enligt Skandinaviska björnforskningsprojektet. Projektet anger flera situationer som det är bäst att undvika, bland annat att hamna mellan en hona och hennes unge eller att komma nära en björn som försvarar sitt byte. Möten med björnar som provocerats av hundar och med björnar som gått i ide eller precis ska göra det anges som extra farliga.

Ett tips för att undvika dessa situationer är att bära en bjällra vid vistelser i skogen, för att göra björnen medveten om ens närvaro.

Vid ögonkontakt med en björn kan man lugnt och försiktigt prata och försöka gå därifrån. Man kan lämna något för att avleda björnen – men ta inte av en eventuell ryggsäck eftersom den kan fungera som skydd mot bett.

Om man springer kan björnen få en impuls att anfalla. Undvik att skrika eller göra hotfulla rörelser.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Björnattack i Jämtland

Mer i ämnet